top of page

Els nostres orígens

El 20 de febrer de 1986 el sr. Joan Vila-Grau va fer una conferència titulada “Descobrim el vitrall”: s'iniciava el I cicle de Girona a l'abast.

 

Potser el més interessant, i que menys gent sap, és que el cicle va sorgir com a una continuació de l'aula. Els professors que aleshores feien Història ( Xavier Fàbrega ) i Història de l'Art (Ramon Bosch) havien demanat que una tarda a la setmana les classes del COU d'aleshores (l'actual 2n de Batxillerat) es fessin l'una al darrere de l'altra: d'aquesta manera, es podia convidar gent sense entorpir l'horari general. Van venir a parlar als alumnes Ramon Alberch (arxiver municipal), Pere Freixas (director del Museu d'Història de la ciutat), Joan-Josep Tharrats (vam anar a veure amb ell una exposició a les Bernardes de Salt), Noguera i Massa (especialista en romànic), Víctor Gay, Clapera Mayà i Roser Oliveras ; també recordem una sortida al puig d'en Roca amb en Joan Abad. Aquells divendres a la tarda, durant dos cursos, permetien de fer unes activitats molt interessants per als alumnes, ja que constituïen un complement diferent a les classes.

 

Va ser en Pere Codina , que llavors era el director del Teatre Municipal i que col·laborava amb Bell-lloc, qui ens va parlar i, sobretot, ens va engrescar perquè obríssim aquelles activitats a la ciutat. Ell ens presentà el responsable de l'activitat cultura de La Caixa , Pere Buixó, i vam confegir un primer cicle. El suport de La Caixa ens permeté de buscar conferenciants de fora, ja que a partir d'aleshores els podíem retribuir. Tot i això, vam voler iniciar el cicle amb en Joan Vila-Grau, amb qui ja havíem quedat que vindria un divendres a la tarda a Bell-lloc per parlar dels vitralls de la catedral. Ens agradaria ara aprofitar aquestes ratlles per manifestar, públicament i per escrit el nostre agraïment a tots els conferenciants i artistes que van venir desinteressadament a Bell-lloc en aquelles sessions que constituïren la primera llavor del futur Girona a l'abast.

 

Des del començament teníem una idea clara, reflectida en el mateix títol de les conferències: es tractava de posar a l'abast dels gironins i gironines alguns moments de la història de casa nostra i de donar l'oportunitat d'aprofundir en el nostre ric patrimoni, tot desvetllant actituds positives vers la recerca i l'observació de l'entorn en què vivim. Tot plegat, convençuts que com més coneguem la nostra història i la nostra ciutat, més l'estimarem, perquè és evident que estimem més allò que millor coneixem. I, per assolir aquesta fita, hem comptat sempre amb els millors especialistes. Ells han sabut acostar a la gent del carrer el que massa sovint queda reclòs a les aules.

 

Per tirar endavant els cicles, hem tingut la col·laboració de molta gent. Destaquem l'Isaac d'Aiguaviva, en Josep Negre i en Pere Codina. Des de les últimes edicions, i en la publicació del tercer llibre, s'han incorporat a l'equip organitzatiu l' Eudald Vilas i l'Àlex Serrahima.

bottom of page